SPECIAL CONSTRUCTIONS

Neuer Mohnhof, Business and Service Center
Hamburg / Germany

OFFICE BUILDINGS
Neuer Mohnhof, Business and Service CenterHamburg / Germany
Customer:IPB Projektgesellschaft mbH & Co. KG, Hamburg
Gross floor area:12.600 m²
End of construction:2010
Location:Sachsentor 58, Hamburg-Bergedorf
The "Penndorf" department store built in the 1970s was empty and shall be revitalized. It marks the end of the Bergedorf pedestrian zone Sachsentor, situated at a central transport hub. PSP has renovated the building and rebuilt it in phases. Entire floors are given new uses. So today the first two floors are again used as sales areas, but on a much smaller scale. A practice floor with six different units is located on the second floor. The small-scale structures are illuminated by three incised inner courtyards. At the top is a kindergarden in the attic floor. One third of this floor is not built on and is used as an outdoor play area. The cubature of the entire complex was preserved and the architectural elements such as bay windows and cantilever components are integrated into the new concept. Newly created windows ensure sufficient exposure for the practice, office and nursery areas. An attached ventilation center refers to the roofs of the surrounding buildings. A combination of white plaster surfaces, the existing red bricks and an aluminum curtain facade made of anodised aluminum form the building complex. The structures are calmed down and the complex is perceived from different viewing angles as a unit. Image Rights: Burkhard Katz, Hamburg

Darwineum Zoological Garden
Rostock / Germany

SPECIAL CONSTRUCTIONS
Darwineum Zoological GardenRostock / Germany
Customer:Zoologischer Garten Rostock GmbH
Gross floor area:10.000 m²
End of construction:November 2009
Location:Zoologischer Garten, Rostock
The new building of Darwineum in the Zoological Garden Rostock, invites the visitors on a journey of evolution through time. This time travel starts just by the main entrance with a symbolic big bang. The forecourt of the building resembles a walkable lava landscape symbolizing the creation of matter, space and time. Along a path similar to the form of a DNA double helix, the visitor is directed to the evolution path of the exhibition areas. In the second area, the world of apes comes across. The tropical hall can be explored via paths, walkways and bridges. The orangutans are housed here. Since this species lives on trees in contrast to the gorillas, the viewing angles and observation levels for the visitors were also adjusted to this higher position of the tree dwellers - monkey and humans at eye level. On the other hand, the visitors´ passage to the inner enclosure of gorillas is at ground level and partly lowered in order to observe these animals at ground level. The tropical hall is covered by a canopy roof, which is divided into singular sails. These sails made of ETFE foil, are interlaced over each other and symbolize the leafy canopy of the jungle. Image Rights: PSP Architekten Ingenieure, Hamburg

HELA Technical Center
Ahrensburg / Germany

RESEARCH | INDUSTRIAL
HELA Technical CenterAhrensburg / Germany
Customer:HELA Gewürzwerke Hermann Laue GmbH, Ahrensburg
Gross floor area:650 m²
End of construction:2008
Location:Beimoorweg 11, Ahrensburg bei Hamburg
Technical center for Hermann Laue spice plant, named as Hermann Laue GmbH needed a new center on its premises in Ahrensburg. The building is a representative center for the development and presentation of new products. It was built in a central location on the site next to the canteen. It is accessed via a visitor path by the factory entrance. The porter area is integrated to the building at the entrance. Access for delivery traffic and employees are planned at the back of the building. The heart of the building is the presentation area with a large experimental kitchen and an auditorium. A flexible partition allows individual use of spaces. A landscaped courtyard brings daylight into the building and offers employees an outdoor living area. In experiment and development area, spice blends are created and new products are developed according to customer feedbacks. Further experimental kitchen and office areas are located also here. In the facility area, food and spices are processed and stored in small quantities. These areas and the foyer receive additional daylight over an incised courtyard. The building is designed as a single storey solid structure. The double shell facade receives red veneer bricks fitting to the exsiting structure. Well-arranged aluminum windows supply the building with daylight. The function of the building can be recognizable from outside. The round presentation area bulges outwards. The representative character of the building is enhanced by the precise detailing. Image Rights: PSP Architekten Ingenieure, Hamburg

Sports and adventure pool nautimo
Wilhelmshaven / Germany

SPECIAL CONSTRUCTIONS
Sports and adventure pool nautimoWilhelmshaven / Germany
Customer:SWW Stadtwerke Wilhelmshaven
Gross floor area:10.000 m²
End of construction:2007
Location:Friedenstrasse 99, Wilhelmshaven
The task ordered by the Stadtwerke Wilhelmshaven includes the design and realization of a contemporary, functional and economical leisure pool. In this project, the design idea was to combine the various functions and areas of the pool visually and logistically and still have the possibility of a separate use. The main access is carried out starting from the existing parking lot over a selective route outside, to the centrally located foyer. Here visitors can already immerse themselves visually in the adventure water world through a generous glass front. Clearly structured different areas of use, such as the changing rooms for the swimming pool and sauna, physiotherapy and public catering are connected to the foyer as the central distributor link. A perforated facade conceals these intimate uses such as the changing rooms, shower / sanitary areas and treatment rooms, allowing only desired and precise inner views. On the other hand, from the wide hall rooms of the swimming, adventure and sauna areas, large, floor-to-ceiling windows open up to the south and west with soft shapes and vivid colors, allowing the view of the gardens. The swimming pool area includes several functions. The total of approx. 1,000 sqm of water surface is distributed over a spacious hall area with various pools and attractions such as a waterslide. The respective uses are distinguishedfrom each other by different geometrical shapes, from clear lines to organic forms. Type of the building: swimming pool with sports and adventure pool, diving pool with 3m-jump platform, children's pool, tube slide, outdoor pool, sauna world and physiotherapy area Image Rights: Photo-Design Klaus Schreiber, Wilhelmshaven / Iwersen Architekten GmbH, Wilhelmshaven / PSP Architekten Ingenieure, Hamburg

Orangutan House
Hamburg / Germany

SPECIAL CONSTRUCTIONS
Orangutan HouseHamburg / Germany
Customer:Gemeinnützige Gesellschaft Tierpark Hagenbeck, Hamburg
Gross floor area:1.000 m²
End of construction:2004
Location:Lokstedter Grenzstraße 2, Tierpark Hagenbeck, Hamburg
Since the ape house from the 1960s, no longer met the requirements of a modern, animal welfare and certainly not the expectations of an enlightened audience, the Hagenbeck Zoo decided to build a landmark facility for orangutans. The prevailing climate in Hamburg does not justify an outdoor grounds in addition to an indoor unit, therefore the new orangutan home was planned as a covered outdoor enclosure. It is covered with a hemispherical dome of 32 meters in diameter, which can be the halfway opened. The sleeping and night places as well as the rooms for feeding preparation and staff and technical rooms are located in the base of the dome structure. The ribbed dome is made of steel profiles and covered with multi-layered ETFE membranes. This sturdy fluoropolymer resin offers several advantages over a glass cover. The folio material allows UV light into the interior, thus ensuring plant growth. The shading is achieved by silver dot printing. The separation within the jungle house between the enclosure and auditorium should be as natural as possible. Therefore, no fence systems were used – instead water surfaces, ditches, rock concrete and glass panes serve as barriers. The building was honored as ""Building of the Year"" in 2004 by the Architect and Engineer Association Hamburg. Image Rights: Wetzel & von Seht, Hamburg

BMW branch
Hamburg / Germany

SPECIAL CONSTRUCTIONS
BMW branchHamburg / Germany
Customer:TACET Grundstücksvermietungsgesellschaft mbH, Düsseldorf
Gross floor area:7.800 m²
End of construction:2002
Location:Osdorfer Landstrasse 50, Hamburg-Osdorf
This new subsidiary of Hamburg branch is mainly responsible for the sale of new automobiles, spare parts and accessories. The curved facade enhances the dynamic demands of the car brand. The two-storey curtain facade provides insights into the overall space of the exhibition hall and acts as a large display window. At the same time, the night effect of the large glass surfaces with the illuminated vehicles lends the street intersection a unique character. In the exhibition hall new cars are presented on two levels, which are connected by a glass staircase and an open car lift. The ground floor houses the reception, the customer admission, the spare parts sale, the waiting area for the delivery of the new cars as well as some offices and ancillary rooms. Upstairs there are further offices. In addition to twelve workshop places with lifting platforms, the adjacent block comprises the spare parts storage, the mechanical repair area, the plumbing, ancillary rooms and upstairs, further office space that extends beyond the customer parking areas. There are parking spaces throughout the basement, and to the east of the building there is an additional five-level parking platform. The building was generated as a mixed construction of steel and reinforced concrete. 60 percent of the reinforced concrete elements were delivered to the construction site as semi-fabricated parts. The workshop area was broadly built as steel construction. In addition to the curved curtain facade of the exhibition hall, the rest parts of the facades were assigned with wavy or flat metal sheets. From the point of view of sustainability, a water recycling plant has been installed and the natural ventilation of the rooms has been enabled. Image Rights: Julian Schülke, PSP Architekten Ingenieure, Hamburg